Ensimmäiset curlingkivet heitettiin skotlantilaisen järven jäällä 1500-luvulla. Laji kehitettiin kesäisen BOWLS-nimisen tarkkuuslajin talviversioksi. Pelin nimi curling viittaa kiven kiertävään liikkeeseen jäällä.
Skotlannista peli levisi vähitellen muihin maihin. Kanada on nykyisin curlingin valtamaa. Siellä laji on heti jääkiekon jälkeen yksi suosituimmista, pelaajia Kanadassa on yli miljoona. Euroopassa curling on merkittävässä asemassa Skotlannissa, Sveitsissä ja Ruotsissa. Nämä maat ovatkin menneinä vuosina haastaneet Kanadan niin olympialaisissa kuin MM-tasollakin. Tulevaisuudessa valtikka on siirtymässä Aasiaan. Kiina. Japani ja Etelä-Korea ovat, etenkin naisten puolella, nousemassa mitalitaisteluun mukaan.
Suomessa curling on marginaalilaji, harrastajia ja pelipaikkoja on vähän. Suomen menestysvuodet ovat valitettavasti takana, Suomi saavutti aikoinaan olympiahopeaa 2006 Torinossa ja EM-kultaa vuonna 2000 Obersdorfissa. Viime vuosina osa Suomen huippupelaajista on lopettanut, eikä uusia pelaajia ole tullut tilalle.
Curling on jäällä pelattava joukkuepeli. Yksi curlingpeli kestää normaalisti noin kaksi 2 tuntia ja koostuu yleensä 6-8 päästä (=erä). Yhden pään aikana molemmat joukkueet heittävät vuorotellen kahdeksan kiveä ja pyrkivät saamaan omia kiviään lähemmäs pesän (=maalialueena oleva ympyrä) keskustaa kuin vastustaja. Curlingissa on erilaisia heittoja: Joukkue voi heittää määrämittaisen (=kivi menee pesään), suojakiven (=kivi jää oman pesäkiven eteen suoja-alueelle) tai poistoheiton (=kivi poistaa vastustajan kiven). Curling on erittäin taktinen laji, sitä kutsutaankin usein jääkenttien shakiksi.
Joukkue koostuu neljästä pelaajasta. Kukin neljästä pelaajasta heittää pään aikana kaksi kiveä. Joukkueen kapteeni näyttää pesässä "tähtäysmerkkiä" heittovuorossa olevalle pelaajalle, ja kaksi muuta pelaajaa toimivat tällöin harjaajina.
Joukkueen ykkös- ja kakkosheittäjän tehtävänä on rakentaa peliä. He heittävät joko suojakiviä ja määrämittaisia mikäli joukkue hyökkää tai sitten poistoheittoja mikäli joukkue puolustaa. Molemmat heittäjät ovat yleensä erinomaisia harjaajia. Kolmosheittäjältä puolestaan odotetaan jo kykyä taktisiin ratkaisuihin ja monipuolisimpiin heittoihin. Nelonen on joukkueen viimeisten, ratkaisevien kivien heittäjä. Häneltä vaaditaan erityisesti taktista ja strategista osaamista sekä päätöksentekokykyä kovankin paineen alla.
Curlingin pistelasku muistuttaa petanq'n pistelaskua. Jokaisesta päästä saa pisteitä vain toinen joukkue (ellei pää pääty nollapäänä). Pisteitä saa se joukkue, jonka kivi on pään lopuksi lähimpänä pesän keskipistettä. Pisteitä tulee niin monta kuin omia kiviä on lähempänä keskustaa kuin vastustajan paras kivi. Vain pesässä olevat kivet huomioidaan pisteitä laskettaessa. Joukkue, jolla on enemmän pisteitä ottelun loputtua, on voittaja.
Curlingkivi ei koskaan kulje suoraan. Kivelle annetaan heittäessä kierre, jonka vaikutuksesta kivi kiertää joko keskilinjaan päin tai siitä ulospäin. Määrämittaisessa heitossa kivi pysähtyy kierteen vaikutuksesta yleensä noin metrin tähtäyspisteestä sivuun, poistoheitoissa kivi nousee kovan vauhdin vuoksi huomattavasti vähemmän. Nousu tarkoittaa kiven kaartamista sivusuunnassa – tästä tulee koko lajin nimi. Kivi kaartaa vasemmalle tai oikealle, riippuen kierteestä joka kivelle on heitettäessä annettu.
Harjaaminen vähentää kitkaa kiven ja jään välillä, minkä vuoksi harjaus pidentää kiven kulkemaa matkaa ja suoristaa kiven kulkurataa. Hyvät harjaajat voivat vaikuttaa kiven kulkemaan matkaan jopa kymmenen prosenttia, siis useita metrejä! Määrämittaisissa heitoissa harjaajilla onkin lähes yhtä suuri merkitys kuin itse heitolla.
Curlingin yleisin pelimuoto on neljä vastaan neljä. Jos joukkueella ei kuitenkaan ole riittävästi pelaajia niin se voi pelata kolmella. Joukkue voi muodostua mies-, nais-, juniori-(=alle 21-vuotiaat) tai senioripelaajista (=yli 50-vuotiaat). Myös sekajoukkueiden (=mixed) kesken järjestetään kisoja. Tällöin joukkueessa on sekä miehiä että naisia. Curling onkin yksi harvinaisista urheilulajeista, joissa miehet ja naiset voivat kilpailla tasapäisesti.
Nykyisin on tullut suosituksi parikilpailu (=doubles), jossa pelataan kaksi vastaan kaksi, virallisissa turnauksissa mies-nais-parein. Parikilpailun pelisäännöt eroavat jonkin verran joukkuepelin säännöistä.
Pyörätuolicurling on niin ikään suosittua. Tässä pelimuodosssa pelaaja heittää kivet työntökepiln avulla eikä kiviä harjata.
Curlingissa ei ole tuomaria vaan joukkueet ratkaisevat kiistatilanteet yhdessä. Curling on herrasmieslaji, lajin luonteeseen kuuluu ettei sääntöjä tietoisesti rikota. Jos kuitenkin virhe tapahtuu niin pelaaja tunnustaa sen välittömästi itse. Tyypillinen virhe on harjan osuminen kiveen harjauksen aikana. Sääntöjen mukaan, mikäli harja osuu kiveen ennen hog-linjaa niin heittokivi poistetaan pelistä. Jos taas tilanne tapahtuu hog-linjan jälkeen niin vastustajajoukkueen kapteeni arvioi mihin kivi olisi tullut tai osunut, ja millainen tilanne pesässä olisi ollut. Tästä ei joukkue saa ottaa itselleen kohtuutonta etua.
Vastustajaa ei saa millään tavoin sen suorituksen aikana häiritä. Ylimääräinen viivyttely (= ajanpeluu) ei myöskään kuulu curlingiin.
Vaikka curlingissa pelataan tosissaan niin vastustajaa ei nöyryytetä. Curlingin etikettiin kuuluu ettei vastustajan epäonnistuneen suorituksen jälkeen tuuletella. Ennen peliä ja pelin jälkeen joukkueet suorittavat kättelyn, pelin alussa toivotetaan ”hyvää peliä” ja pelin jälkeen kiitetään pelistä.
Hupiturnauksissa on tavallista, että joukkueet yhdessä puivat pelattua peliä läpi. Tällöin voittajajoukkue usein tarjoaa lasillisen hävinneelle joukkueelle. Tämä ns. curling lifestyle on kuitenkin vähitellen katoavaa kansanperinnettä, sitä näkee vielä ulkomaan turnauksissa.
Curling sopii mielestämme aivan kaikille. Laji ei tunne ikä- koko- tai sukupuolirajoituksia. Curlingpelaajien ikäjakauma alkaa jo kouluikäisistä ja yläikärajaa ei ole olemassa. Heiton voi tarvittaessa suorittaa työntökepin avulla.
Curlingissa tärkeintä on heiton voima ja sen arviointi. Alussa monella on haastetta tasapainoisen heiton suorittamisessa. Curlingin alkeet kuitenkin oppii todella nopeasti. Curlingia kutsutaankin ”matalan kynnyksen lajiksi”: Turku Curling Arenalla järjestetään alkeiskursseja ja esittelyjä aloittelijoille. Paikallinen seura, CHCC, puolestaan vastaa valmennustoiminnasta.
Curling on taktisesti, teknisesti ja fyysisesti vaativaa ja jännittävää monipuolista urheilua. Siitä saa helposti elinikäisen harrastuksen. Curling on mukavaa ajanvietettä, eritoten joukkuehengen (myös työpaikan) kohottajana laji on mitä mainioin!
Kilpailusäännöt linkki suomen curlingliiton sivuille https://www.curling.fi/fi/laji/saannot/peli-ja-kilpailusaannot
Avaus - Heitto, jonka tarkoituksena on poistaa suoja.
Curlingvanhemmat - curling-vanhemmuus on nimitys, jota käytetään vanhemmista, jotka pyrkivät poistamaan esteet ja vaikeudet lastensa tieltä, palvelevat heitä, täyttävät kaikki toiveet ja haluavat suojella heitä pettymyksiltä. Nimityksen analogia viittaa curling-peliin, jossa pelaajat auttavat harjaamalla pelikiven etenemistä jäällä samalla tavoin kuin curling-vanhemmat auttavat lapsiaan.
Etupesävoima - Vauhti, joka vaaditaan, jotta heitetty kivi päätyy pesän etuosaan radan toisessa päässä.
Hakki - Radan molemmista päädyistä löytyvä jalansija, josta pelaajat (paitsi pyörätuolicurling-pelaajat) ponnistavat lähtiessään heittämään kiveä.
Hammeri (Viimeinen kivi) - Termi, jota käytetään kuvaamaan kiveä, joka on viimeinen heitetty kivi kyseisessä päässä.
Harjaus - Toiminta, jossa liikutetaan harjaa edestakaisin liikkuvan kiven edessä jäänpinnan puhdistamiseksi tai luiston edistämiseksi.
Hog-linja - Koko radan levyinen viiva, joka kulkee samansuuntaisesti tee-viivan kanssa, ja jonka etäisyys tee-viivasta on 6,40 metriä (21 jalkaa). Kiven pitää ylittää hog-linja kokonaan ollakseen pelissä.
Kauste Aku ja Oona - Suomen entinen ykköspari mixed doubles -pelimuodossa. Molemmilla hyviä sijoituksia myös arvokisojen joukkuekisoista.
Kierre - Kierre, joka saa kiven kaartumaan (myötäpäivään tai vastapäivään), kun se kulkee radan toiseen päätyyn.
Kierto - Heitto, jolla kierretään toisen kiven taakse piiloon.
Kiiskinen Kalle - Miesten maajoukkueen kapteeni. Yhdessä Teemu Salon kanssa ollut vakiopelaajana lukuisissa arvokisoissa.
Kämmenkierre - Kierre, jonka oikeakätinen pelaaja antaa kivelle saadakseen kiven kiertämään myötäpäivään (kellonsuuntaisesti). Vasenkätiset pelaajat laittavat kierteen siten, että kivi kiertää vastapäivään.
Mäkelä Wille - Kovien poistoheittojen erikoismies. Suomalainen arvokisamitalisti.
Määris (määrämittainen heitto) - Heitto, joka pysähtyy pesään tai sen eteen.
Määrisvoima - Vauhti, joka tarvitaan, jotta heitetty kivi päätyy pesään radan toisessa päässä.
Noja - Määrisheitto, joka pysähtyy siten, että se on täysin kiinni toisessa kivessä.
Nollapää - Pää, josta kumpikaan joukkue ei saa pisteitä.
Nouseva jää - Jääolosuhteet tai kivet, jotka saavat kiven kiertämään tavallista enemmän.
Nänni - Pieni ympyrä pesän keskellä.
Pebli - Vesipisarat, jotka levitetään jäälle ennen pelin alkua. Nämä pisarat jäätyvät, jonka ansiosta kitka kivien ja jään välillä vähenee.
Pesä Maalialue - Samankeskisten ympyröiden muodostama alue, joka löytyy radan molemmista päädyistä.
Pistekivi - Kivi, joka on pesässä, tai koskettaa pesää, ja huomioidaan mahdolliseksi pistekiveksi.
Poisto - Kiven poisto pelialueelta siten, että siihen osutaan toisella kivellä.
Pää Erä - Pelin osa, jossa molemmat joukkueet heittävät vuorotellen kahdeksan (8) kiveä, ja/tai siihen asti, kun pään tulos on määritetty.
Pöytäcurling - shuffleboard, puisella pelipöydällä pelattava curlingpeli.
Ratsupoisto - Heitetty kivi osuu paikallaan olevaan kiveen, joka liikkuu osuman ansiosta ja poistaa kolmannen kiven pelistä.
Rolli (Hit and Roll) - Kivi, joka poistaa vastustajan kiven pelistä, ja liikkuu osuman jälkeen toiseen paikkaan.
Rystykierre - Kierre, jonka oikeakätinen pelaaja antaa kivelle, jotta se kiertää vastapäivään Vasenkätiset pelaajat laittavat kierteen siten, että kivi kiertää myötäpäivään.
Suoja - Kivi, joka heitetään paikkaan, jossa se voi suojata toista kiveä.
Suoja-alue - Pelipäädyn alue, joka jää hog-linjan ja tee-viivan väliin, pois lukien pesän sisällä oleva alue.
Takapesävoima - Voima, jolla kivi heitetään, jotta se päätyy pesän takaosaan.
Tee/Tee-piste - Pesän keskusta.
Tuplapoisto - Kivi, joka poistaa kaksi vastustajan kiveä pelistä.
Tökki - Määrisheitto, joka tökkää toista kiveä eteenpäin.
Uusipaavalniemi Markku - Suomen legendaarisin ja menestynein curlingpelaaja on Markku Uusipaavalniemi, lempinimeltään Uusis tai M15. Markku on saavuttanut useita arvokisamitaleja.
Impivaaran urheilukeskus
Kurrapolku 2, 20320 TURKU
varaukset@turkucurling.fi
044 5512325